Oamenii de știință avertizează că social media ar putea pune în pericol civilizația umană

Ce-ar fi dacă civilizația umană ar putea supraviețui războaielor și pandemiilor, însă nu și rețelelor de socializare online?

Aceasta este întrebare care pare să motiveze un nou studiu alarmant, publicat în prestigiosul jurnal Proceedings of the National Academy of Sciences, lucrarea fiind elaborate de o echipă extrem de diversă de cercetători în biologie, psihologie, știința neurală și climatică, și multe altele. Studiul este sumbru și ar putea chiar să fie un îndemn pentru înțelegerea mai bună a modurilor volatile prin care informațiile eronate se răspândesc în mediul online.

Joseph Bak-Coleman, unul dintre autorii studiului și cercetător la Universitatea din Washington, a explicat recent într-un interviu descoperirile studiului.

Ce putem deduce despre cursul societății?

 

„Întrebarea la care am încercat să găsim un răspuns a fost: Ce putem deduce despre cursul societății, având în vedere ceea ce știm despre sisteme complexe? Este ca atunci când folosim șoareci sau muște pentru a înțelege neuroștiința. O parte din cercetări au fost concentrate pe societăți animale, mai ales grupuri, astfel încât să înțelegem ce ne pot spune acestea despre comportamentul colectiv în general, dar și despre sistemele complexe”, a spus Bak-Coleman.

„Așadar, obiectivul nostru a fost să folosim acea perspectivă, iar apoi să analizăm societatea umană. Una dintre descoperiri despre sistemele complexe este că acestea au o limită finită la perturbare. Dacă le deranjezi prea mult, acestea se schimbă. De asemenea, acestea au tendința să eșueze în mod catastrofic și neașteptat, fără vreun avertisment”, a adăugat cercetătorul.

„Democratizarea informației a avut efecte profunde”

Bak-Coleman și colegii săi au enumerat multe exemple de domenii în care rețelele de socializare online, sau social media, au perturbat fluxul de informații veridice despre sănătate, climă și multe alte subiecte intens dezbătute. Însă, oamenii de știință au spus că, deși internetul poate fi o forță teribilă, tehnologia poate fi o forță și pentru bine, potrivit Futurism.

„Democratizarea informației a avut efecte profunde, în special pentru comunitățile marginalizate și care nu au fost îndeajuns de bine reprezentate. Le oferă posibilitatea de a avea o platformă, o voce. Iar asta este cu adevărat minunat. În același timp, avem de-a face cu genocidul musulmanilor Rohingya și insurecția de la Capitoliu”, a mai precizat Bak-Coleman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *