81 de morți și 1.300 de oameni sunt dispăruți, în urma inundațiilor din Germania. Merkel vorbește despre o catastrofă

Aproximativ 1.300 de persoane sunt dispărute, în urma inundaților din Germania. 

Viituri puternice au inundat orașe și sate întregi din vestul și sudul Germaniei, provocând prăbușirea mai multor case și lăsând rezidenții izolați.

Numărul morților din Germania a ajuns la 81, conform Sky News.

Cei 1.300 de dispăruți sunt din Ahrweiler, conform CNN.

″În unele zone nu a mai plouat așa de 100 de ani”, a declarat Andreas Friedrich, angajat al serviciului de meteorologie.

În statul Renania de Nord-Westfalia, 30 de persoane au murit și 50 au fost rănite, în urma inundațiilor. În Rhineland-Palatinate sunt 19 morți, dar autoritățile se așteaptă ca numărul să crescă.

Cancelarul german, Angela Merkel, aflat la Washington a vorbit despre o “catastrofă”, în contextul discuțiilor despre inundații.

“Precipitații abundente și inundații sunt cuvinte care nu sunt adecvate pentru a descrie asta – este o catastrofă”, a spus cancelarul german.

Inundații și în restul Europei 

Premierul ţării a catalogat situaţia drept una “fără precedent”.

“Locuiesc aici de 17 ani. Nu am mai văzut aşa ceva niciodată. Niciodată!”, a spus cineva.

Locuitorii din Liege și din împrejurimi au primit ordin de evacuare. Autoritățile i-au îndemnat pe cei care nu pot pleca să se mute la etajele superioare ale clădirilor.

“Locuiesc la etajul 1, aşa că am avut o şansă să scap. Apa a început să tot crească până a ajuns la etajul al doilea şi să inunde tot”, a declarat o femeie.

Primarul orașului belgian Namur le-a cerut oamenilor care stau în zonele joase, de-a lungul râului, să-și părăsească locuințele. Mai bine de o sută de mii de persoane trăiesc în regiune.

Într-un alt oraş lovit puternic de inundații, autorităţile au impus în noaptea de joi spre vineri o interdicţie de circulaţie, după ce, în timpul zilei, au fost raportate mai multe furturi din casele sinistraţilor.

Ploile torenţiale au afectat şi unele zone din Olanda.

Iar în Elveţia, oamenii au început să ridice bariere împotriva puhoaielor – pentru că nivelul lacurilor crește fără oprire de aproape o săptămână.

Totodată, nouă regiuni din nord-estul Franței sunt vizate de cod portocaliu de vreme rea, riscul de inundații fiind mare.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *