O populație indigenă din pădurea amazoniană ar putea deține cheia pentru încetinirea procesului de îmbătrânire

O echipă internațională de cercetători a descoperit că oamenii indigeni Tsimane din pădurea amazoniană din Bolivia suferă mai puțin de atrofia creierul față de oamenii din Americi și Europa.

Reducerea volumului creierului odată cu înaintarea în vârstă este cu 70% mai lentă decât în cazul populațiilor din Occident. Pierderea accelerată a volumului creierului poate fi un semn al demenței.

Deși oamenii din națiunile industrializate au acces la servicii medicale de ultimă generație, aceștia sunt mult mai sedentari și consumă diete mult mai bogate în grăsimi saturate. În schimb, oamenii Tsimane nu au aproape deloc acces la îngrijiri medicale, însă sunt extrem de activi și consumă o dietă bogată în fibre care include legume, pește și carne macră.

„Oamenii Tsimane ne-au oferit un experiment natural uimitor în privința efectelor posibil dăunătoare ale vieții moderne asupra sănătății noastre. Aceste descoperiri sugerează că atrofia creierului ar putea fi încetinită considerabil prin aceeași factori ai stilului de viață asociat cu un risc foarte scăzut de boli cardiace”, a explicat Andrei Irimia, unul dintre autorii studiului și cercetător la University of Southern California, Los Angeles.

Oamenii Tsimane suferă de mai puțină atrofie a creierului decât oamenii din Occident

Oamenii de știință au inclus în studiul lor 746 de adulți din populația Tsimane, cu vârste cuprinse între 40 și 94 de ani. Echipa a folosit scanări cerebrale pentru a calcula volumul creierului, iar apoi oamenii de știință au analizat legătura dintre volum și vârstă. După aceea, cercetătorii au comparat rezultatele cu trei populații industrializate din SUA și Europa.

Echipa a descoperit că diferențele în volumul creierului începând cu vârsta de mijloc și până la vârste înaintate sunt cu 70% mai mici în cazul oamenilor Tsimane față de populațiile Occidentale. Asta sugerează că oamenii Tsimane suferă de mai puțină atrofie a creierului decât oamenii din Occident pe măsură ce îmbătrânesc. Atrofia este asociată cu tulburări cognitive, declin funcțional și demență.

 

Oamenii de știință au subliniat că populația Tsimane are niveluri ridicate de inflamație, ceea ce este de obicei asociată cu atrofia creierului în Occident. Însă, studiul sugerează că nivelurile ridicate de inflamație nu au un efect pronunțat asupra creierului indigenilor Tsimane.

„Oamenii Tsimane pot fi un punct de referință pentru îmbătrânirea sănătoasă a creierului”

Potrivit studiului, riscurile cardiovasculare scăzute ale oamenilor Tsimane ar putea compensa pentru riscurile de inflamație, astfel ridicând noi semne de întrebare în privința cauzelor pentru demență. Un posibil motiv este că, în cazul Occidentului, inflamația este asociată cu obezitate și cauze metabolice, în timp ce, în cazul oamenilor Tsimane, aceasta este declanșată de infecții parazitare, respiratorii și gastrointestinale. Bolile infecțioase sunt cauzele principale de deces în rândul populației Tsimane.

„Stilul de viață sedentar și dietele bogate în zahăr și grăsimi ar putea accelera pierderea țesutului cerebral odată cu înaintarea în vârstă și ne-ar putea face mai vulnerabili la boli precum Alzheimer. Oamenii Tsimane pot fi un punct de referință pentru îmbătrânirea sănătoasă a creierului”, a precizat Hillard Kaplan, autor al studiului și profesor de antropologie la Universitatea Chapman din California.

Populația indigenă Tsimane a mai uimit în trecut oamenii de știință după ce un studiu a descoperit că acești oameni au inimi incredibil de sănătoase la vârste înaintate. Studiul, publicat în 2017 în jurnalul Lancet, a arătat că oamenii Tsimane au cea mai scăzută prevalență pentru ateroscleroza coronariană din toate populațiile cunoscute de comunitatea științifică și că au foarte puțin factori de risc pentru boli cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *