Arheologii din SUA și Mexic au reușit, în sfârșit, să exploreze cel mai timpuriu capitol al existenței acestei caverne, folosind tehnologii avansate de datare pentru a determina vârsta oaselor îngropate în cele mai profunde straturi ale peșterii. Rezultatele au fost uluitoare și au indicat o prezență umană în regiune în urmă cu 33.000 de ani – cu 20.000 de ani înaintea oricăror dovezi acceptate științific până în zilele noastre.

Va fi nevoie de tehnici mai performante decât măsurătorile cu radiocarbon pentru a dovedi că este vorba despre o schimbare de paradigmă în ceea ce privește evoluția și extinderea rasei umane. Dar rezultatele acestui studiu recent coordonat de arheologul Andrew Sommerville alimentează dezbaterile referitoare la momentul în care s-a realizat marea migrație a oamenilor spre teritoriul Americilor.

„Am fost surprinși să găsim aceste rămășițe extrem de vechi pe fundul peșterii, iar asta înseamnă că trebuie să ne uităm mai cu atenție la artefactele descoperite la acele niveluri de adâncime”, a spus Somerville.

Peștera a reprezentat un motiv de fascinație încă de la începutul anilor 1990, atunci când academicienii au început să aibă întrebări referitoare la felul în care ar putea fi „citită” istoria care s-a scris în acest sit arheologic.

Printr-o metodă performantă parte a procesului de datare cu radiocarbon, au fost găsite anterior oseminte extrem de rare, iar cercetătorii au realizat și un catalog ce descrie felul în care au trăit animalele.

„Stabilirea faptului că oamenii au sosit în America de Nord în urmă cu peste 30.000 de ani ar însemna că aceștia erau deja în teritoriu înaintea perioadei maximului glacial târziu, atunci când Era Glacială se afla la apogeu”, a mai spus Sommerville.

Oricum ar fi, proiectul este unul pe care echipa lui Sommerville plănuiește să-l dezvolte și mai mult în viitor. Aceste descoperiri ar putea ajuta la rezolvarea întrebărilor legate de originile osemintelor descoperite în peșteră, oferind și dovezi care vizează o eventuală călătorie a oamenilor către sudul Mexicului, cu zeci de mii de ani în urmă.